Värt att känna till:


En sjukdom TSS. Jag fick akuta sådana symtom efter att jag varit slarvig med en viss sak igår. Men jag mår bra nu och det blev bättre efter ett par timmar så jag kände inte att jag behövde åka in till sjukhuset. Otäck känsla var det innan jag började må bättre, när jag trodde att jag fått den där sjukdomen *rysa*

Jag tänker kopiera in text angående detta för jag hoppas att alla är lite vaksamma, speciellt då tjejer som det oftast är som drabbas. Får man inte behandling fort så är det stor risk att det leder till döden. Sjukt otäckt tycker jag. Har hört om detta förr men aldrig tänkt på det riktigt, förrän igår när jag plötsligt var jättesjuk.



Toxic Shock Syndrome, TSS, orsakas av ett gift som vissa gula stafylokocker kan bilda.
Tecken på TSS är att du känner dig mycket dålig med feber, yrsel, svimningsanfall, kräkning och diarré. Vanligt är också att man blir röd i ögon och mun, får utslag och värk i muskler och leder. Sök akutmottagning om du får dessa symtom eftersom sjukdomen är mycket allvarlig.

Toxic Shock Syndrome, TSS, blev känd i slutet av 1970-talet. De flesta fallen var unga kvinnor som hade insjuknat under sin menstruation. Kvinnorna använde tampong, vilket är anledningen till att sjukdomen fick namnet "tampongsjuka". De flesta fall som inträffar idag har inget samband med menstruation eller tamponger utan förekommer vid sårinfektioner, till exempel efter operationer.

TSS orsakas av ett gift, toxin, som kan bildas av vissa sorter av gula stafylokocker. Många människor har skyddande antikroppar mot giftet utan att ha haft sjukdomen, medan andra, som saknar skyddande antikroppar, kan bli svårt sjuka av toxinet.

Det är mycket viktigt att känna igen symtomen, eftersom dödligheten är hög bland de patienter som inte får behandling.

Symtom:
Om du insjuknar i TSS känner du dig mycket dålig. Du får feber, yrsel, svimningsanfall, kräkningar och diarréer. Ofta blir du starkt röd i ögonen, på tungan och i munslemhinnan. Du får utslag på huden och värk i muskler och leder. Handflator och fotsulor kan svullna upp. De svårast sjuka kan drabbas av medicinsk chock, vilket betyder att blodtrycket sjunker och blodflödet till viktiga organ i kroppen blir så lågt att man kan bli medvetslös.

Förebyggande
Det finns inga specifika skyddande åtgärder mot TSS, men om du använder tampong tänk på att byta ofta.


-Källa: www.vardguiden.se




Kommentarer
Postat av: Marcus

Läskigt det där! :S Skönt att det blev bättre sen.

2008-11-16 @ 23:23:43
Postat av: Christina

Den är otäck..! =S Personligen tror jag inte det var därför du blev dålig dock, har fattat det som att man måste under behandling om man väl fått den, att det är inget som 'går tillbaka' av sig självt, iaf inte så fort... Men jag kan ju ha fel... =P

2008-11-16 @ 23:46:47
Postat av: Anonym

Det där är inte att leka med faktiskt. Skönt att det inte var ngt!

2008-11-17 @ 17:18:59
URL: http://thedevilwears.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback