Att leva med en smärtsam kronisk sjukdom

Endometrios är en kronisk sjukdom, det finns inget botemedel men det finns olika behandlingar, dels med hormonpreparat dels med operation, för att lindra besvären av det. Graviditet kan minska eller ta bort symptomen tillfälligt, och smma gäller när man kommer i klimakteriet. Man kan ha en mängd olika besvär men det mest genomgående för alla är smärtan.

Jag är inte expert ännu på det här men ska försöka ge en kort enkel förklaring av sjukdomen.
Endometrios kommer av att livmoderns slemhinna finns på fel ställe, vilket orsakar smärta och inflammationer. Vid menstruation stöts endometriet ut via livmodertapp och slida men det händer också att slemhinnan åker ut genom äggledaren och endometrioscellerna (cystorna) kommer då ut i buken. Allt kan inte tas bort av immunförsvaret utan kapslas in och ger kronisk inflammation.

                        

Inte konstigt att man har haft så ont tänker jag nu!

Jag har Endometrios, och kommer alltså aldrig att bli av med detta. Jag fick diagnosen i april av en specialistläkare på Universitetssjukhuset här i Linköping, som hade misstänkt detta för ett år sedan då jag var där p.g.a. extrem smärta. Man kunde se Endometrioscystorna redan för 4 år sedan när jag via kejsarsnitt födde mitt barn.

Mina mest framträdande besvär är:

Extrem menstruationssmärta
Extremt ont vid ägglossning, ofta så ont att jag inte kan gå
Ryggbesvär, liknande ischias, med strålningar ut i benen
Symptom som liknar de vid IBS (känslig tarm)
Besvär som påminner om urinvägsinfektion
Mensrubbningar
Hög infektionskänslighet, blir alltså väldigt ofta sjuk
Utmattning
Feber
Illamående
Korta depressioner
Oro över att inte kunna få fler barn

Det dagliga livet är alltså väldigt påverkat och när smärtan är som värst kan jag inte gå, inte arbeta och mitt humör är mycket påverkat. Alla besvär som den här sjukdomen orsakar är väldigt tufft för både mig och min omgivning. Måste ofta stoppa i mig smärtstillande för att klara vardagen.


Solig söndag

                            

Den här helgen gick verkligen fort! Tyckte nyss det var fredag efter jobbet och imorgon är det dags igen...hua!
Men än sålänge är det söndag, och skruttan har lattjat för fullt men nu åkt till Norrköping :)

Hoppas alla har en fin helg, underbart väder!

Känslor lite ur fas

Rensade ur en garderob igår när jag hade en stunds energi. Som alltid vid sådana tilfällen finner man ju saker som man glömt bort! Farmors filt var höjdpunkten igår. Och den hade samma doft som allt hos farmor, fortfarande fanns den underbara doften kvar! Och jag med dofter, för mig är luktsinnet det som ger mest minnen till saker. Det är som något gammalt vaknar till liv vid vissa lukter. På gott och ont, men mest fina minnen brukar det vara.

Minnen var det ja. Det rör sig många minnen och mycket känslor inom mig nu, det är väl så ibland för alla. Jag längtar till framtiden, framtiden är ju allt framför mig förstås men jag tänker mig lite längre fram. Just nu är saker som varit rätt jobbiga för ATT de just varit... Alla lever väl med sina plågor inrotade, livet som sådant.

Varför måste det alltid vara så att man saknar vissa så mycket att det gör ont, ont, ont...


                                                   


De små änglarna mina

                             

Mina älskade små grå tar som vanligt väl hand om mig när jag är sjuk. Tack för att ni alltid finns för mig älsklingarna! Är otroligt lycklig över mina kattbarn, de förgyller livet varenda dag, dygnet runt.

Böcker är väl det som varit min aktivitet den här sjukperioden ;) och jag läser just nu en för tung bok som jag snart är klar med, då får det nog lov att blir någon lättsammare skulle jag tro.

Jag börjar iallafall bli friskare nu, det är så enormt skönt! Två möten imorgon och sedan struntar jag i sjukskrivningen för eftermiddagsarbete på fredag. Det blir nog bra hoppas jag.

Nu är det väldigt snart dags att sussa. Hoppas ni mår bra! Skickar extra många tankar till lilla hjärtat på Åland som säkerligen haft en väldigt intensiv dag med tårta och många paket, 2 år - stora tjejen ;)

Sov gott!

Nathalie 2 år <3

                       
                        Foto: Zaida Sjöblom - sommaren 2011

För det är ingen vanlig dag, för det är Nathalies 2-årsdag hurra hurra hurra!!
Grattis en av de finaste flickorna på jorden, min guddotter Nathalie <3


När man tror det värsta

Det var väl ett par månader sedan, jag minns inte när alls faktiskt för har nu förträngt det hela en längre tid, som jag upptäckte en liten knöl i mitt ena bröst...

Skräckslagen var bara förnamnet på mig då kan jag lova och den kvällen skakade jag av oro, och var bra nedstämd en tid sedan. Skulle jag ha bröstcancer som är det jag är mest livrädd för att få i livet? Det är så hemskt många kvinnor som drabbas!

Nog visste jag med att det verkligen inte behövde vara någon fara, men när man upptäcker något avvikande så kan man inte riktigt styra chocken och känslorna man får just då och det är nog ganska vanligt att man tänker och tror det värsta.

Eftersom jag är under 30 år så var jag tvungen att bli remiterad av läkare på vårdcentralen till Mammografiavdelningen på Us. Jag undersöktes på vårdcentralen och skickades vidare. Väntade ett tag på min tid, som sedan blev inställd, men tidigt imorse fick jag byta om till sjukhusrock och en stund senare lägga mig på en brits för att bli undersökt. Skönt med en tidig tid för jag hann faktiskt inte bli nervös den här gången! Trevliga sköterskor var där och sedan kom en man in och gick igenom båda brösten med ultraljud.

Och allt såg BRA ut :) Jag trodde nog det nu efter all tid med tankar som nu gått men det var såklart underbart att få kolla upp detta ändå och höra det positiva resultatet!


Jag brukar skänka en slant till cancerforskningen en gång om året. Tänk på att ören små... Länk här!

Trots stora framsteg inom forskning och behandling av bröstcancer så behövs det mer mer mer! I Sverige dör ca 1500 kvinnor varje år i detta. Detta innebär att en kvinna dör var 6:e timme... Riktigt otäckt :(

                                                    

Sakta men framåt

                                                    

En mycket härlig helg på hotell i Nyköping. Det tackar vi stort för! Mådde även helt ok under lördagen så det var mysigt med god mat och strosande i staden. Jennie stormtrivdes med bubbelbad och hotellfrukost, det fanns ju pannkakor! Precis som hennes fröken A ätit när hon varit i Thailand på hotell ;) Daniela var ju med också och det verkar faktiskt vara Nennes idol :) <3

                             

En ny sjukvecka påbörjades nu då jag snabbt blev mycket sämre igen i söndags morse. Igår, måndag, satt jag i väntsalen på Vårdcentralen och var orolig att ännu en gång inte få rätt hjälp. Men det fick jag!
Efter att nu ha gått med extrem smärta i halsen i snart tre veckor, och krassligt mående i övrigt därför, och bara fått höra att det inte är halsfluss så att det bara är att vänta ut... så fick jag nu veta att jag har en kraftig inflammation i bakre halsen. Jag blev så glad! Äntligen skulle jag kunna få börja äta och dricka igen snart, för utskrivet blev antibiotika och sjukskriven blev jag. Jag får heller inte prata eftersom det kan förvärra samt förlänga infektionen. Men nu ser jag ljuset där framme, väldigt skönt!

Usch vad man varit med om sjukrelaterat ett tag nu, livet har handlat om det nu ett tag och gör det än, men tar ju även mina steg framåt så i framtiden blir nog allt bra förhoppningsvis. Ska lägga mig igen nu och orkar jag senare ska jag berätta om besöket på US idag, för det gick bra!

Men för sjutton, ta hand om hälsan!

Gåvor av kärlek

Sjukare och sjukare blev man och läkarbesök visar på virusinfektion vilket innebär ingen penicillin, så det var bara att vänta ut skiten. 10 dagars feber, halsont, hosta o skit.. Men nu äntligen mår jag bättre och har jobbat idag! Måste även berätta att jag avverkat 6 paket tepåsar under detta :) Det vill säga att jag druckit te dygnet runt ett bra tag nu, och jag gillar inte ens te. Men vad att göra, hade så ont att jag tjöt.

Mycket känslor i kroppen fick jag under eftermiddagen idag... Men när jag kom hem blev jag JÄTTEGLAD! Ett paket kom med posten från min älskade vän Caroline! Ett paket med ett sött kort och två paket inuti :) Ett till mig och ett till Nenne!

Det värmer så otroligt med sånt här! Tack fina du <3