Att leva med en smärtsam kronisk sjukdom

Endometrios är en kronisk sjukdom, det finns inget botemedel men det finns olika behandlingar, dels med hormonpreparat dels med operation, för att lindra besvären av det. Graviditet kan minska eller ta bort symptomen tillfälligt, och smma gäller när man kommer i klimakteriet. Man kan ha en mängd olika besvär men det mest genomgående för alla är smärtan.

Jag är inte expert ännu på det här men ska försöka ge en kort enkel förklaring av sjukdomen.
Endometrios kommer av att livmoderns slemhinna finns på fel ställe, vilket orsakar smärta och inflammationer. Vid menstruation stöts endometriet ut via livmodertapp och slida men det händer också att slemhinnan åker ut genom äggledaren och endometrioscellerna (cystorna) kommer då ut i buken. Allt kan inte tas bort av immunförsvaret utan kapslas in och ger kronisk inflammation.

                        

Inte konstigt att man har haft så ont tänker jag nu!

Jag har Endometrios, och kommer alltså aldrig att bli av med detta. Jag fick diagnosen i april av en specialistläkare på Universitetssjukhuset här i Linköping, som hade misstänkt detta för ett år sedan då jag var där p.g.a. extrem smärta. Man kunde se Endometrioscystorna redan för 4 år sedan när jag via kejsarsnitt födde mitt barn.

Mina mest framträdande besvär är:

Extrem menstruationssmärta
Extremt ont vid ägglossning, ofta så ont att jag inte kan gå
Ryggbesvär, liknande ischias, med strålningar ut i benen
Symptom som liknar de vid IBS (känslig tarm)
Besvär som påminner om urinvägsinfektion
Mensrubbningar
Hög infektionskänslighet, blir alltså väldigt ofta sjuk
Utmattning
Feber
Illamående
Korta depressioner
Oro över att inte kunna få fler barn

Det dagliga livet är alltså väldigt påverkat och när smärtan är som värst kan jag inte gå, inte arbeta och mitt humör är mycket påverkat. Alla besvär som den här sjukdomen orsakar är väldigt tufft för både mig och min omgivning. Måste ofta stoppa i mig smärtstillande för att klara vardagen.


Kommentarer
Postat av: mamma

livet är inte lätt eller rättvist....älskar Dej

2012-05-23 @ 17:59:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback